Wkenl

Hoe de Heimlich manoeuvre uit te voeren

De Heimlich manoeuvre (buikstoten) is een drie-stappen rampenbestrijding techniek die een leven kan redden in seconden. Het is een eenvoudige handeling die vaak los voedsel of ander object van de luchtwegen van een persoon wanneer ze stikken, omdat het een verhoogde druk in de buik en borst, waardoor het object te worden uitgezet. Het begin van verstikking wordt vaak plotseling, en weten hoe het te doen goed en zijn bereid om die kennis te gebruiken kan iemands leven redden. Leer de methode voor het uitvoeren van de Heimlich manoeuvre door de volgende eenvoudige stappen.

Stappen

Hoe de Heimlich manoeuvre uit te voeren. Bepalen of de persoon is een verstikking slachtoffer.
Hoe de Heimlich manoeuvre uit te voeren. Bepalen of de persoon is een verstikking slachtoffer.
 1. 1
  Bepalen of de persoon is een verstikking slachtoffer. Een echte verstikking slachtoffer hebben vaak hun handen rond hun keel en een wanhopige of paniekerige blik op hun gezicht. Zij zullen niet in staat om te ademen of te spreken, als zij lijden aan volledige obstructie (geen lucht bereiken van hun longen). Dit betekent dat zij niet in staat zal zijn om te reageren op je als je vragen of ze zijn in orde, of als ze te helpen, anders dan knikken hun hoofd nodig. Oorzaken zijn onder andere voedsel, trauma van een blessure of inwendige van een ernstige allergische reactie. Kijk voor de meest voorkomende symptomen van volledige of gedeeltelijke vernietiging van de luchtwegen:
  • Kan niet ademen, of is het maken van duidelijke inspanningen te nemen in adem met grote moeite (in acht voor eventuele in-tekening van ruimten tussen de ribben en boven de sleutelbeenderen)
  • Kan niet effectief of zelfs helemaal niet te spreken
  • Lawaaierige ademhaling
  • Onvermogen om effectief te hoesten
  • Blauwe of grijze kleur aan de lippen en nagel bedden, gezicht is grijsachtig, door gebrek aan zuurstof
  • Geklemd op de keel met beide handen (het universele teken voor verstikking)
  • Verlies van bewustzijn.
 2. 2
  Stel het slachtoffer gerust meteen dat je gaat om hem of haar te helpen. Realiseer je dat je belt voor hulp in nood nadat u hebt geprobeerd om het slachtoffer te redden als elke seconde telt. Hebben iemand anders bellen terwijl je het bijwonen van het slachtoffer, als anderen zijn rond.
 3. 3
  Krijg het slachtoffer in een staande positie. Het kan ook worden uitgevoerd in een zittende positie als het slachtoffer is te zwaar voor u of u in een afgesloten ruimte, zoals een vliegtuig, maar moet u voldoende ruimte hebben om de bewegingen uit te voeren.
 4. 4
  Voer slagen op de rug van een echte verstikking slachtoffer alvorens tot de Heimlich manoeuvre gebruiken. Gebruik de hiel van een hand op de vuist terug te geven tussen de schouderbladen van het slachtoffer. Als er niets verbetert, snel de de buikstoten verplaatsen.
  • Gebruik nooit terug blaast op iemand die slechts een gedeeltelijk belemmerd luchtwegen, want dit kan de obstructie nog dieper in te dienen.
 5. 5
  Ga achter het slachtoffer. Sta met je benen gescheiden, om een ​​"statief"-vorm te vormen in geval het slachtoffer flauwvalt of bewusteloos (dit zal u helpen om ze te vangen en te stabiliseren hun val snel).
  • Bereiken rond het slachtoffer van achteren. Omcirkel uw handen rond de buik van het slachtoffer (maag).
  • Maak een vuist met uw dominante hand. De duim van deze vuist moet verwijzen naar de vuist. Plaats deze vuist net boven de navel van het slachtoffer ( navel ) en onder het borstbeen.
  • Verpak uw andere hand stevig rond deze vuist. Zorg ervoor dat u uw duim te houden uit de buurt van het lichaam van het slachtoffer, om letsel aan het slachtoffer te voorkomen.
 6. 6
  Voer de Heimlich manoeuvre, ook wel bekend als buikstoten:
  • Trek naar binnen en naar boven, te drukken in de buik van het slachtoffer met snelle opwaartse stoten, met behulp van een goede kracht. Maak de beweging vergelijkbaar met de letter "J" - in, dan omhoog.
  • Maak de krachtlijnen snel en krachtig, alsof je probeert om het slachtoffer te tillen zijn of haar voeten vanaf deze positie.
  • Voer 5 buikstoten snel achter elkaar. Herhaal de serie stoten totdat het object wordt verjaagd en verdreven. Het slachtoffer zal hoesten het obstakel belemmeren hun luchtwegen als dit manoeuvre is succesvol.
  • Gebruik minder kracht wanneer het slachtoffer een kind.
  • Als het slachtoffer bewusteloos valt, stopt de krachtlijnen onmiddellijk. Wees ervan bewust dat dit kan gebeuren op elk moment als het object niet wordt verwijderd.
 7. 7
  Controleer om te zien of normale ademhaling is teruggekeerd. Zodra het object is verdwenen, zullen de meeste mensen terug naar normaal ademhalen. Als normale ademhaling niet is teruggekeerd, blijven de krachtlijnen.
 8. 8
  Bellen voor hulp onmiddellijk als u niet aan de obstructie te verwijderen. Als het slachtoffer bewusteloos is, ophouden buikstoten:
  • Bel de hulpdiensten. Vraag om onmiddellijke hulp. Hebben iemand anders dit doet waar mogelijk, om tijd te besparen.
  • Proberen om de luchtwegen van het slachtoffer te wissen (check de mond en kijk of je iets voor de hand kunt verjagen) en kunstmatige beademing ().
  • Blijf bij het slachtoffer voortdurend. Dit is levensbedreigend en hij of zij kan elk moment sterven, blijven kunstmatige ademhaling toedienen om te proberen en te verlengen hun kansen.

Tips

 • Ook leren hoe je de Heimlich manoeuvre uit te voeren op jezelf. Het zou je eigen leven te redden.
 • Kijk uit voor vallende slachtoffers, als ze inderdaad zijn verstikking, op een gegeven moment dat ze bewusteloos, en vallen zal worden. Als dit gebeurt, hen helpen om de grond en beginnen buikstoten op de patiënt dan.
 • Als het slachtoffer kan ophoesten, moedig hem of haar om dat te doen voordat de Heimlich manoeuvre. Als het slachtoffer kan ophoesten, hoeft deze techniek niet gebruiken als ze lijden aan gedeeltelijke blokkade en moeten worden aangemoedigd om het object te hoesten op hun eigen. Een sterke hoest zal vaak verjagen een obstakel.
 • Als je ooit een kans door je school, universiteit, werkgever, of een andere groep, neem een ​​Rode Kruis of een eerste cursus soortgelijke organisatie hulp. Je krijgt hands-on ervaring met dummies en leren over andere aspecten, zoals juridische kwesties, enz.
 • Als de behandeling van een zwangere vrouw of een zwaarlijvig persoon, wijzigen van uw Heimlich manoeuvre techniek als volgt:: 1) Plaats je handen hoger dan hierboven beschreven. De juiste positie is met de handen op het borstbeen net boven waar de laagste ribben te sluiten. 2) Druk hard in de borst met snelle impulsen zoals hierboven beschreven. Maar, zult u niet in staat zijn om dezelfde opwaartse stoten te maken.

Waarschuwingen

 • Verstikking is een levensbedreigende situatie. Wees bereid om onmiddellijk te handelen als iemand ervaart dit.
 • Als je echt niet weet wat te doen, bel het landelijke alarmnummer. Ze kunnen helpen om je praat via de behandeling van het slachtoffer (zet ze op luide luidspreker).
 • Probeer niet om een ​​verstikking slachtoffer klap op de rug als hij of ze hoesten! Een hoesten slachtoffer geeft alleen een gedeeltelijke blokkade, en sloeg een aan de achterkant kan een volledige lucht blokkade veroorzaken door het indienen van het object verder naar beneden. Laat hem of haar op te hoesten de verstopping of tekenen van verstikking voordat je ingrijpen.