Wkenl

Hoe je eerste hulp bij een gebroken been te bieden


Een gebroken been, of een breuk, is een blessure die onmiddellijke medische aandacht vereist. Naast de eigenlijke breuk van het bot zelf, kunnen andere symptomen van de botbeschadiging vergezellen, afhankelijk van de ernst van en de omstandigheden waarin de schade optrad. Hier is wat u kunt doen om te voorkomen dat het slachtoffer comfortabel en verdere schade te voorkomen totdat er hulp komt.

Stappen

Hoe je eerste hulp bij een gebroken been te bieden. Immobiliseren de gewonde gebied, maar probeer niet om het te verplaatsen naar de oorspronkelijke positie, tenzij het ​​verkeer wordt afgesneden (in een latere stap aangepakt).
Hoe je eerste hulp bij een gebroken been te bieden. Immobiliseren de gewonde gebied, maar probeer niet om het te verplaatsen naar de oorspronkelijke positie, tenzij het ​​verkeer wordt afgesneden (in een latere stap aangepakt).
 1. 1
  Oproep voor noodsituaties helpen als de blessure ernstig is. Aanwijzingen van een ernstig letsel kan een of meer van de volgende:
  • Het slachtoffer is bewusteloos, ademt niet, of heeft geen hartslag. U kan nodig zijn om.
  • Het slachtoffer is bleek, bezwete (koud zweet), kortademig en / of verward. Dit zijn symptomen die wijzen op.
  • De schade is aan het hoofd, nek, rug, heup, bekken of bovenbeen.
  • Ernstige bloeding.
  • De gewonde ledemaat of gewricht ziet er vervormd of lijkt te zijn van de gebruikelijke positie.
  • Elke kleine beweging of lichte druk veroorzaakt pijn.
  • De bot heeft doorboord door de huid (een "open" fractuur).
  • Het uiteinde van de gewonde arm of been is gevoelloos of blauwachtig aan het uiteinde.
 2. 2
  Stop het bloeden. Houd een schone, bij voorkeur steriel, absorberend materiaal over de schade en zachtjes nog directe druk (zonder toepassing over de break). Als er een groot object penetreren van de huid, verwijder het niet. Het kan klonteren zijn de wond. Verwijderen kan ernstige bloedingen veroorzaken.
 3. 3
  Immobiliseren de gewonde gebied, maar probeer niet om het te verplaatsen naar de oorspronkelijke positie, tenzij het ​​verkeer wordt afgesneden (in een latere stap aangepakt).
  • Heeft een persoon met een heup of bekken fractuur niet bewegen. Als ze moeten worden verplaatst, echter, riem de benen bij elkaar met een handdoek of deken in tussen hen en leg de persoon voorzichtig op een bord.
  • Splint een gewonde been door koppelverkoop deze voorzichtig naar een stijve object, zoals een plank of stok, of zelfs een opgerolde krant. Kussen het object met kleding of andere zachte vulling indien beschikbaar. Bevestig de spalk met een verband, indien beschikbaar. Zet de spalk aan beide zijden van het letsel, boven en onder de breuk, maar niet direct op.
   • Plaats een bord of een ander vlak, stijf object onder een gebroken been, en bind het been naar het bord boven en onder de breuk.
   • Tape een gebroken vinger of teen aan de volgende vinger of teen met vulling ertussen, indien mogelijk.
  • Zachtjes binden een gewonde arm naar het lichaam (verheven tot hart-niveau indien mogelijk) om het te immobiliseren. Touw of zelfs een riem kan helpen om te voorkomen dat bewegen.
 4. 4
  Als een pols, hand of arm is gewond, verwijder alle horloges, armbanden, en prompt zwelling zal het moeilijker maken om deze items later te verwijderen.
 5. 5
  Controleer de bloedcirculatie. Druk met uw vingertoppen stevig op de huid ergens voorbij de pauze (zoals de onderarm, indien de schade is in de elleboog). Als het niet roze 2 seconden draaien nadat je loslaat, kan het verkeer in gevaar worden gebracht. Controleer ook bleke of blauwe huid, gevoelloosheid of tintelingen, en verlies van puls. Als u een indicatie van het verlies van het verkeer, bel voor noodgevallen onmiddellijk hulp, zoals aangegeven in de eerste stap - wacht niet voor de benoeming van een arts. Als, en alleen als, spoedeisende hulp is niet snel beschikbaar is, proberen om de ledematen (niet het hoofd, nek, rug, heupen of) opnieuw uitlijnen in een normale rustpositie, zodat weefsels niet worden beschadigd als gevolg van gebrek aan bloed.
 6. 6
  Ijs het gewonde gebied te vertragen zwelling. Geen ijs aanbrengen, direct op de huid, in plaats daarvan, wikkel het in een doek, indien dit niet gebeurt zal bevriezing veroorzaken en zal de situatie nog erger te maken. Een plastic zak, als je er een hebt, zal helpen om het smeltende ijs bevatten.
 7. 7
  Voorkomen shock. Laat de persoon vast te stellen plat op hun rug en verheffen hun voeten ongeveer 12 centimeter boven het hoofd. Bedek hem of haar met een jas of deken. Deze stap overslaan als het hoofd, nek of rug gewond was.
 8. 8
  Hebben het slachtoffer pijnstillers (niet-aspirine zoals paracetamol als je jonger bent dan 21 jaar) te nemen om de pijn te verlichten.
 9. 9
  Hebben de blessure behandeld door een arts of een gekwalificeerd medisch professional zo snel mogelijk.

Tips

 • Het is belangrijk om te blijven op de lijn met de verzender 911 in het geval hun toestand verslechtert. Op deze manier kunt u de instructies die u nodig hebt en zorgen voor de juiste eerste hulp.
 • Als u geen toegang tot steriel gaas hebben, gebruik een vers gestreken doek -. De stoom en warmte van het strijken doodt de meeste bacteriën Vermijd watten (steriel of anderszins) bij het ​​verlaten van "haartjes" op de wond die infectie later zal bevorderen.
 • Als de wond bloedt door de steriel gaas (of wat u gebruikt om het bloeden te stoppen) verwijder deze niet. Voeg gewoon meer gaas bovenop.

Waarschuwingen

 • Dit artikel moet niet worden beschouwd als een vervanging voor medische zorg! Je moet nog steeds ervoor zorgen dat juiste en onmiddellijke medische verzorging wordt verstrekt aan de benadeelde persoon, zelfs na het volgen van de hierboven geschetste, zoals gebroken botten ernstig kunnen zijn stappen.
 • Heb een draagdoek niet op een baby.
 • Wees niet een slachtoffer wiens rug, nek of hoofd gewond raken, tenzij dit absoluut noodzakelijk is niet bewegen. Als u een back-of nekletsel vermoedt en moet het slachtoffer te verplaatsen, houd de rug, hoofd en nek in een rechte lijn en hen ondersteunen om te voorkomen dat ze draaien, met behulp van een brancard, indien mogelijk.