Wkenl

Hoe je meer vitamine A krijgen

Vitamine A (carotenoïden, beta-caroteen en retinol) is een vetoplosbare vitamine die is een van de geïdentificeerde 13 essentiële vitaminen die we nodig hebben om een ​​optimale gezondheid te behouden. We zijn niet in staat om deze vitamine zelf produceren en zo moet het krijgen van voedzaam voedsel bronnen, in de juiste dosering. Vitamine A een rol in talrijke functies in vele delen in het lichaam - het helpt een gezonde huid, zorgt voor een betere nachtzicht, sterke tanden en botvorming en houdt weefsel en slijmvliezen goed werkt (om infecties te voorkomen). Het is ook nodig voor de voortplanting en borstvoeding. Vitamine A heeft een rol bij het behoud van gezonde epitheelcellen, die helpt bij de spijsvertering, urinaire en respiratoire functies. Omdat vet oplosbaar, is het belangrijk om niet overdrijven de hoeveelheid vitamine A we innemen, als teveel vitamine A voorraden in het lichaam, maar het is belangrijk op te merken dat overmatige consumptie zeldzaam.

Bovendien, vitamine A is een antioxidant, een term die chemicaliën beschrijft te reduceren het risico op kanker, vooral die geassocieerd met epitheliale cellen zoals huid, long, maag, mond, pancreas, cervix, etc.). Zonder voldoende vitamine A in uw dieet, heb je meer kans op problemen met het gezichtsvermogen en zelfs besmettelijke ziekten te ontwikkelen. Dit tekort wordt geschat ongeveer een derde van de kinderen te hebben gehad onder de leeftijd van vijf wereldwijd, waardoor slechtziendheid, blindheid en het verhogen van de gevoeligheid voor kinderziekten zoals mazelen en de World Health Organization (WHO) heeft een duidelijk doel van het elimineren van deze micronutriënten deficiëntie.

Vitamine is te vinden in tal van gezonde voeding. Als u niet zeker weet hoe u de natuurlijke bronnen van vitamine A in uw dieet te verbeteren, nu is een goed moment om opfrissen van uw kennis.

Stappen

Hoe je meer vitamine A krijgen. Leer een beetje over de achtergrond van de manier waarop vitamine A afkomstig is.
Hoe je meer vitamine A krijgen. Leer een beetje over de achtergrond van de manier waarop vitamine A afkomstig is.

De basis van vitamine A voeding

 1. 1
  Leer een beetje over de achtergrond van de manier waarop vitamine A afkomstig is. Vitamine A is te vinden in twee vormen, namelijk retinol (voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong) en beta-caroteen (voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong). De bètacaroteen versie gedacht iets voedzamer dan retinol vorm en heeft de antioxidant eigenschappen en kan milieubelastende cholesterolgehalte helpen, maar de biologische beschikbaarheid werd ondervraagd in recentere studies.
  Een belangrijk onderscheid is dat bèta-caroteen is slechts omgezet in vitamine A in je lichaam als je het nodig hebt, wat betekent dat het een bron van vitamine A toxiciteit (hoewel het eten van veel oranje plantaardig voedsel kan tint van uw huid lichtjes oranje) niet kan zijn. Anderzijds, natuurlijke bronnen retinol en synthetische vormen van vitamine A kan toxisch zijn wanneer te veel geconsumeerd.
 2. 2
  Let op de dagelijkse grenzen van de natuurlijke retinol ester vormen of vitamine A (en de synthetische vorm van vitamine A). Hoeveel vitamine A moet of niet mag overschrijden wordt gemeten in eenheden genaamd IE of Internationale Eenheden of in microgrammen (eventueel afgekort als "ug" (mcg) zijn) - 1 IU is de biologische equivalent van 0,3 ug retinol, of van 0,6 ug beta-caroteen. Voor kinderen kan consumeren meer dan 10.000 IU per dag gedurende enkele maanden giftig voor het lichaam. Voor volwassenen, meer dan 25.000 IE's voor dezelfde hoeveelheid tijd die schadelijk kan zijn ook. Afhankelijk van uw leeftijd en geslacht, zult u verschillende hoeveelheden vitamine A nodig, als volgt:
Levensfase groep RDA

Adequate inname (AI *)
ug / dag

Bovengrens

ug / dag

Zuigelingen

0-6 maanden
7-12 maanden


500 *

600
Kinderen

1-3 jaar
4-8 jaar


400

900
Mannetjes

9-13 jaar
19 -> 70 jaar


900
900

2800
3000
Teven

9-13 jaar
19 -> 70 jaar


700
700

2800
3000
Zwangerschap

<19 jaar
19 -> 50 jaar


770

3000
Lactatie

<19 jaar
19 -> 50 jaar


1300

3000


Getting voldoende vitamine A in uw dieet

 1. 1
  Beginnen jong. Als u zwanger bent of borstvoeding wilt geven, krijgen alle steun die nodig is om u te helpen blijven effectief borstvoeding tijdens de eerste maanden van het leven van uw kind. Moedermelk is een natuurlijke bron van vitamine A en een zeer belangrijk middel om te zorgen voor een baby vitamine A niveaus zijn voldoende.
  • Zie onderstaande waarschuwingen - zwangere vrouwen dienen geen synthetische vitamine A-supplementen, omdat dit kan leiden tot schade aan de foetus.
 2. 2
  Eet een verscheidenheid aan groenten. Groenten zijn een belangrijke bron van vitamine A, en hoe verser hoe beter. De meeste oranje-geel-rood fruit bevatten vitamine A, zoals squash, rode paprika en pompoen. Als goed, donkergroene groenten en sla zijn bronnen van vitamine A. Hier zijn slechts een paar goede redenen om meer groenten in uw dieet als vitamine A stimuleren bronnen omvatten:
  • Donker, bladgroenten - boerenkool, boerenkool, paardebloem greens, mosterd greens, spinazie, en raapstelen zijn allen rijk aan vitamine A, evenals calcium. Boerenkool, met de meeste vitamine A, biedt 15.376 IE in 100 gram en 10.302 per kopje. Selderij en erwten bevatten ook vitamine A.
  • Wortelen - Een grote bron van vitamine A, vooral als rauw. 16.706 IU is in 100 gram wortelen en 2069 IE vitamine A voor een enkele babywortel. Als je eet geraspte wortel met wat gehakte tomaten en besprenkeld met saffloerolie, zult u een volledige voordeel van vitamine A krijgen omdat het hebben van een beetje vet aanwezig is verhoogt de biologische beschikbaarheid van de vitamine.
  • Zoete aardappelen - vanwege hun oranje kleur, Ze hebben 19.218 IE vitamine A in 100 gram, en 21.909 IE in een medium zoete aardappel.
  • - Een ounce van nori zal u met 1500 IE vitamine A, ongeveer 3 - procent van de dagelijkse waarde. Nori is ook bekend als zeesla, het is een zee groente verkocht in gedroogde bladen en vaak gebruikt rond sushi, in Aziatische soepen of de smaak van de pasta en salades uit te brengen.
 3. 3
  Eet oranje, rood en geel getinte vruchten. Oranje, rood en geel gekleurde vruchten zijn rijk aan vitamine A, zoals mango, grapefruit, meloen, perziken, abrikozen en papaja's. Deze oranje vruchten variëren van 1000 tot 2000 IU vitamine A hoeveelheden, bijvoorbeeld, mandarijnen bevatten 1037 IU of ongeveer 20 procent van de dagelijkse behoeften. Eet een stuk van zo'n fruit per dag om wat vitamine A. U kunt een fruitsalade met al uw favoriete vruchten uit deze lijst moeten krijgen, eet een geheel, of snack op meloen ballen. Oranje, vruchten zijn niet alleen een grote bron van vitamine A, maar ze zijn ook een heerlijke snack!
 4. 4
  Voeg dierlijke bronnen voedsel aan uw dieet. Levensmiddelen van dierlijke oorsprong vormen de 'retinol' vorm van vitamine A. Dit is de vorm die kan worden overdosis, dus inkoop vitamine A uit dergelijke voedingsmiddelen moet worden gedaan met zorg. Bijvoorbeeld, kalkoen lever, met de meeste vitamine A, heeft maar liefst 75.333 IE in 100 gram! Aangezien een volwassene nooit meer dan 25.000 IE vitamine moeten consumeren Een dagelijkse, zoals rijk voedsel bronnen van vitamine A moeten worden verkleind, zodat met de dagelijkse behoeften. Tal van andere dierlijke lever heeft vitamine A, ook en een enkele eetlepel levert 429 IE vitamine A.
  • Andere dierlijke voedselbronnen van vitamine A zijn vis, eieren, melk, boter, kaas en margarine (de laatste niet altijd dier afkomstig maar vaak vitamine verrijkte).
 5. 5
  Neem vitamine A-supplementen, maar alleen als het medisch is vastgesteld dat je nodig hebt om. Herinneren dat het lichaam absorbeert altijd vitaminen meest effectief via de voeding bronnen, soms kan er een behoefte aan vitamine A hebben verrijkte voeding of vitamine A-supplementen een gediagnosticeerde vitamine A-tekort te verbeteren. Niet zelf diagnosticeren en geen vitamine A-supplementen niet nemen zonder medisch advies, aangezien het risico van over-dosering meer complicaties kunnen creëren. Raadpleeg eerst uw arts en volg zijn of haar aanbeveling voor de dosering van extra vitamine A en zelfs de bron (merk) dat je best zou gebruiken.
  • Symptomen van vitamine A-tekort (zeldzaam) kunnen omvatten: droogheid van bindvlies en het hoornvlies, frequente verkoudheden, slapeloosheid, nachtblindheid, reproductieve problemen en infecties van de luchtwegen.
  • Symptomen van vitamine A overdosering (hypervitaminose A) kunnen omvatten: buikpijn, droge huid, jeuk, vergrote lever of milt, amenorroe, haaruitval, hoofdpijn, gewrichtspijn, misselijkheid, problemen met het gezichtsvermogen en braken.

Tips

 • Hier zijn wat meer voedsel ideeën voor het krijgen van meer vitamine A in uw dieet:
  • Fruitsalade voor ontbijt of dessert is een gezonde en lekkere manier om de dag met vitamine A te beginnen! Geniet van al uw favoriete oranje vruchten.
  • Als je niet van de lever, in plaats daarvan hebben sommige vissen. U kunt gestoomde lever bereiden met uien of kruiden als je zou nog steeds graag een beetje lever hebben, maar het verbeteren van de smaak.
  • Eieren zijn een goede keuze voor ontbijt, gevuld met vitamine A.
  • Melk heeft vitamine A alsmede calcium.
 • Als u te veel consumeren beta-caroteen die uw huid tinten oranje, laat af die groenten voor een paar dagen om terug te keren naar normaal.
 • Over het algemeen, hoe rijker de kleur van de plant eten, de meer vitamine A is waarschijnlijk bevatten.
 • De reden dat de lever dergelijke potente (en potentieel toxische) bron van vitamine A is de mogelijkheid om voldoende vitamine A slaan de eigenaar 10 maanden duren!
 • Wist u dat? Sommige dierlijke levers zijn buitengewoon hoog in hoeveelheden vitamine A en Antarctische ontdekkingsreizigers Mawson en Mertz werden vergiftigd in 1913 als gevolg van het proberen te overleven door het eten van de levers van hun sledehonden (Mertz gestorven).

Waarschuwingen

 • Als u het nemen van een vitaminesupplement, lees het etiket. Zorg ervoor dat het niet verder gaat dan 10.000 IE's, die, gelukkig, is onwaarschijnlijk. Maar, better safe than sorry.
 • Veranderen van uw dieet nooit zonder controle met uw arts. Ze zal je vertellen wat vitaminen je nodig hebt, indien van toepassing.
 • Levertraan moet niet dagelijks worden ingenomen vanwege de extreme hoeveelheid vitamine A, sommige soorten leveren ongeveer 13.000 IE vitamine A.
 • Te veel vitamine A kan leiden tot verlies van eetlust, duizeligheid, hoofdpijn, droge en jeukende huid, haaruitval, wazig zien en verminderde botmineraaldichtheid veroorzaken. In ernstige gevallen kan leverschade optreden met vitamine A overdosering. In het geval van een foetus, te veel vitamine A kan ernstige geboorteafwijkingen veroorzaken; zwangere vrouwen moeten niet dagelijks van extra vitamine A. overschrijdt 5.000 IE In feite is het gewoon het beste als zwangere vrouwen, maar nooit aanvullende bronnen van vitamine A als geboorteafwijkingen veroorzaakt door vitamine A zijn een reëel risico.