Wkenl

Hoe maak je een borst zelf examen doen

Vroege opsporing is van cruciaal belang bij de behandeling van borstkanker, dus volwassen vrouwen van alle leeftijden worden aangemoedigd om zelf examens af te nemen een keer per maand. Het uitvoeren van deze examens regelmatig helpt u vertrouwd te raken met de look en feel van uw borsten, zodat u gemakkelijker veranderingen te detecteren. Zelfonderzoek van de borsten examens moeten worden uitgevoerd in de voorkant van een spiegel, in de douche, en liggen. Lees dit artikel om te leren hoe.

Stappen

Hoe maak je een borst zelf examen doen. Ga voor een spiegel met je shirt en beha uit.
Hoe maak je een borst zelf examen doen. Ga voor een spiegel met je shirt en beha uit.

Deel een: ten overstaan ​​van een spiegel

 1. 1
  Ga voor een spiegel met je shirt en beha uit. Zorg ervoor dat je in een goed verlichte omgeving en dat zie je duidelijk je hele borst.
 2. 2
  Visueel op je borsten met je armen langs je lichaam. Kijk voor de volgende zaken: veranderingen in de contouren van de borsten, het ongebruikelijke zwellen, kuiltjes van de huid, of veranderingen in de vorm van de tepel.
 3. 3
  Het verhogen van zowel je armen boven je hoofd. Nogmaals, kijk op wijzigingen in borstcontour, zwelling, kuiltjes van de huid, of veranderingen in de vorm van de tepel.
 4. 4
  Breng je armen terug naar beneden langs je lichaam. Druk je handpalmen stevig op je heupen naar je borst spierballen. Kijk voor alle kuiltjes, rimpelen, of andere ongewone veranderingen in je borsten 'uiterlijk.
 5. 5
  Meld eventuele wijzigingen in uw zorgverlener. Meld eventuele visuele veranderingen u merkt aan uw zorgverlener, zodat hij of zij een goed onderzoek kan verrichten.

Deel twee: in de douche

 1. 1
  Til je rechterarm over je hoofd en gebruik uw linkerhand om uw rechterborst te onderzoeken. Gebruik de kussentjes van je vingers te voelen over de gehele borst gebied in cirkelvormige bewegingen. Voelen voor een knobbeltje, verdikking, of gehard knoop.
  • Borstweefsel strekt zich uit van de tepel tot onder de oksel. Zorg ervoor dat het hele gebied van je borst, inclusief de oksels en langs de zijkanten van je borst te controleren.
 2. 2
  Breng je arm terug naar beneden en herhaal het onderzoek op uw linkerborst. Nogmaals, beweeg je vingers in cirkelvormige bewegingen en voelen voor brokken, knopen, of verdikking.
 3. 3
  Meld eventuele wijzigingen in uw zorgverlener. Als je het gevoel een ongebruikelijke klontjes of knoop in je borst, dan laat uw zorgverlener weet meteen, zodat hij of zij een goed onderzoek kan verrichten.

Deel drie: liggend

 1. 1
  Ga liggen op je rug met een kussen of een handdoek onder je rechterschouder. Rust je rechterarm achter je hoofd.
 2. 2
  Gebruik uw linkerhand om voorzichtig te voelen de gehele borst gebied in kleine cirkelvormige bewegingen. Zorg ervoor dat de zijkanten van je borsten en rechter oksel gebied voelen ook. Voelen voor eventuele klontjes, verdikking, of knopen.
  • Gebruik lichte, medium en harde druk.
 3. 3
  Knijp je tepel zachtjes met je linkerhand. Controleer voor elke lozing of knobbels in de tepel.
 4. 4
  Herhaal het onderzoek op de linkerborst. Nogmaals, gebruik maken van kleine cirkelvormige bewegingen op de linker borst te controleren op knobbeltjes, verdikking, knopen, of afscheiding.
 5. 5
  Meld eventuele veranderingen aan uw arts. Als je enige ongebruikelijke knobbels, verdikking, knopen, of lozing, maak dan een afspraak met uw zorgverlener onmiddellijk, zodat hij of zij een goed onderzoek kan verrichten.

Waarschuwingen

 • Self-examens alleen zijn niet voldoende om borstkanker correct te detecteren, en moet worden gecombineerd met reguliere mammogram screenings. Vergeet niet dat mammogrammen borstkanker kan ontdekken alvorens een zichtbare forfaitair kan worden gevoeld of gezien.
 • Het risico op borstkanker van een vrouw stijgt met de leeftijd. Vrouwen boven de leeftijd van 50 hebben een groter risico op borstkanker dan die onder 50.
 • Het risico op borstkanker is hoger voor vrouwen die een voorgeschiedenis van borstkanker in de familie. Het hebben van een eerstegraads familielid (moeder, zus of dochter) met borstkanker verdubbelt bijna het risico van een vrouw.
 • Borstkanker komt bij mannen ook, dus mannen moeten ook deze zelf-screenings uit te voeren. Echter, borstkanker is 100 keer vaker voor bij vrouwen.