Wkenl

Hoe maak je een klysma te geven

Een klysma introduceert vloeistoffen door een buis ingebracht in de darm. Klysma's worden gebruikt om ernstige constipatie en vloeistoffen voeren bij patiënten die niet kan ontvangen ze intraveneus, alsmede bepaalde geneesmiddelen toedienen in vloeibare suspensie. Correct gedaan, een klysma is veilig, effectief en een natuurlijk alternatief voor laxeermiddelen en laxeermiddelen. Hieronder volgen de stappen voor het geven van een klysma.

Stappen

Hoe maak je een klysma te geven. Bepaal waar de klysma zal worden gegeven.
Hoe maak je een klysma te geven. Bepaal waar de klysma zal worden gegeven.

Voorbereiding op de klysma

 1. 1
  Bepaal waar de klysma zal worden gegeven. De drie meest voorkomende plaatsen om een ​​klysma te geven zijn op een bed, op de badkamer vloer of in een badkuip.
 2. 2
  De steunen haak op de juiste hoogte. De haak moet worden van 18 tot 24 inch (45 tot 60 centimeter) boven het oppervlak waar de ontvanger van de klysma zal worden liggen, zodat de klysma zak is opgehangen 12 tot 18 inch (30 tot 45 centimeter) boven de anus van de ontvanger. Dit is hoog genoeg, zodat de klysma-oplossing geleidelijk zullen vloeien uit de klysma zak.
  • Schorsing van de klysma zak te hoog zal toenemen de binnenkomende druk en daarmee het ongemak van de klysma ontvanger. Schorsing van de tas te laag is, kan materiaal om terug te stromen in de klysma zak, waardoor er weinig vocht om de dikke darm te bereiken
 3. 3
  Bereid je voor op morsen of lekken. Als het geven van een klysma in de slaapkamer of de badkamer vloer, een dikke absorberend kussen of een handdoek waar de ontvanger zal liegen. Als het geven van de klysma in de badkuip, een absorberende handdoek is niet nodig, maar u kunt wensen om morsen te vegen billen of benen van de ontvanger.

Voorbereiden van de klysma-oplossing

 1. 1
  Kies de juiste watertemperatuur. De meeste klysma gegeven te worden dicht bij lichaamstemperatuur, of tussen 98 en 105 graden Fahrenheit (37-40,5 graden Celsius). Klysma's kunnen worden gegeven met water zo cool als 86 graden Fahrenheit (30 graden Celsius) of zo heet als 113 graden Fahrenheit (45 graden Celsius). Het gebruik van water kouder dan 86 graden Fahrenheit kan veroorzaken kramp, terwijl het gebruik van water heter dan 113 graden Fahrenheit kan de rectale gebied verbranden.
 2. 2
  Voeg de nodige opgeloste behoeve van het klysma. Terwijl kraanwater is voldoende voor de meeste klysma, kan het noodzakelijk zijn de klysma iets effectiever te maken voegen, of het klysma is bestemd voor iets anders dan dubbele punt zuivering.
  • Milde zeep wordt toegevoegd aan de klysma oplossing wanneer het klysma is bedoeld om constipatie te verlichten. Klysma zeep is speciaal geformuleerd om mild genoeg voor zuigelingen, maar in staat om de meest ernstige constipatie te behandelen. Klysma zeep is verkrijgbaar in pakjes in de meeste medische aanbod winkels of kunnen worden besteld door een lokale apotheker. Een pakket voldoende. (Vloeibaar vaatwasmiddel is niet bedoeld, omdat het de dikke darm irriteren en kunnen colitis veroorzaken.) Als klysma zeep niet beschikbaar is, kan bicarbonaat worden vervangen.
  • Zout wordt toegevoegd klysma die zijn ontworpen om beïnvloed ontlasting zachter dan leiden de darm om ze te verdrijven. In het algemeen moet een theelepel zout per halve liter water (10 ml / kubieke centimeter van zout per liter water) worden toegevoegd. Minerale olie verzacht ook ontlasting en smeert de dikke darm, maar het kan sijpelen van de anus tot 24 uur na het klysma wordt gegeven.
  • Natriumfosfaat wordt toegevoegd aan commerciële klysma oplossingen die zijn ontworpen voor het reinigen van de dikke darm voorafgaand aan een colonoscopie of sigmoïdoscopie. Natriumfosfaat trekt het water uit de bloedstroom naar de dikke darm, maar leidt vaak hevige krampen in het proces.
  • Bepaalde geneesmiddelen die het lichaam sneller penetreren zonder door het spijsverteringskanaal, zoals bepaalde kanker, artritis en maculaire denegeration medicijnen, alsmede een aantal anti-nausea geneesmiddelen, kunnen worden toegevoegd aan de oplossing klysma.
  • Bariumoplossing wordt gebruikt klysma die lang genoeg zodat de colon te worden weergegeven op een röntgenfoto worden bewaard.
 3. 3
  Vul de klysma zak of spuit. De hoeveelheid klysma oplossing de ontvanger in staat zijn te accepteren afhankelijk van de grootte van de dikke darm van de ontvanger en hoeveel ontlasting erin zit. Een kind van 11 jaar of ouder heeft dezelfde colon capaciteit, gemiddeld, als een volwassene.
  • Als u een vooraf gemeten klysma-oplossing, kan een kind van 5 tot 10 jaar krijgen een volle fles van een kind-en kleinbedrijf klysma, terwijl een kind van 2 tot 4 jaar heeft slechts een halve fles.
 4. 4
  Sluit de zak aan de slang.

Toedienen van het klysma

 1. 1
  Coat de slang mondstuk met een smeermiddel.
 2. 2
  Laat genoeg klysma oplossing stroming door de buis te dwingen lucht eruit. Dit zal verminderen kramp wanneer het klysma wordt toegediend.
 3. 3
  Smeer de anus en rectale gebied. Het smeermiddel moet ruim worden toegepast op de buitenkant van de anus en voor zover het rectale gebied mogelijk maken om zowel de buis gemakkelijker te plaatsen en bescherming van de huid rond het rectale gebied. Daarna, veeg uw vinger met een tissue. (U kunt ook op rubber of latex handschoenen voor het aanbrengen van het smeermiddel.)
 4. 4
  Verkrijg de ontvanger in de juiste positie. Hoewel er verschillende standpunten van de klysma ontvanger kan worden in, de 3 meest voorkomende posities zijn positie, de knie-borst positie en liggend op de rug met gebogen knieën Sims '.
  • Positie Sims 'kunnen worden gebruikt of het ontvangen van een klysma van iemand anders of het geven van een klysma aan jezelf. Om de positie Sims 'aannemen, liggen op je linker kant met je linkerbeen recht en je rechterbeen gebogen bij de knie. Plaats uw linkerarm achter je rug en je rechterhand onder het kussen op je hoofd. Als het toedienen van het klysma voor jezelf, moet de stroom regelen klem worden geplaatst waar uw linkerhand het kan bereiken.
  • Knie-borst positie kunnen meer comfortabel voor iemand die een klysma van iemand anders, vooral als de ontvanger zwanger is, en kan ook worden opgeroepen in geval van ernstige obstipatie. In deze positie, de ontvanger krijgt op handen en knieën, plaatsen 1 of meer kussens onder de borst en leunt op hen tijdens het draaien van het gezicht opzij en rusten op een ander kussen zijn of haar armen rond. Het leent zich niet om het controleren van de klysma stroom als je het aan jezelf, echter.
  • Gebruik het liggend op de rug met de knieën gebogen positie als het geven van jezelf een klysma liggend op de badkamervloer of in de badkuip. Leg een kussen onder je hoofd en zorg ervoor dat u de stroom regelen klem voordat u begint te komen.
 5. 5
  Plaats de buis in het rectum. Draai de buis heen en weer terwijl u hem om het gemakkelijker maken om te gaan inch De buis moet worden geplaatst niet meer dan 3 tot 4 centimeter (7,5-10 cm) in het rectale gebied zonder te forceren. Na de klysma ontvanger "naar beneden te dragen", alsof het hebben van een stoelgang kan het inbrengen proces helpen.
 6. 6
  Laat de klysma oplossing stromen in de dikke darm langzaam. Een voorgestelde debiet is 4 tot 8 ounces (118-236 milliliter) per minuut. Laat de klysma ontvanger nemen langzaam en diep adem, kan de ontvanger het gevoel van de maag uit te breiden enigszins tijdens het ontvangen van het klysma, en de maag en buik kan ook voller lijken. Stop de stroom bij het eerste teken van kramp en hebben de ontvanger neemt snelle, oppervlakkige ademhalingen, dan weer de stroom wanneer het ongemak passeert. Onderbreek de stroom zo vaak als nodig voor het comfort van de klysma ontvanger. Het duurt maximaal 15 minuten om een ​​groot-volume klysma toedienen.
 7. 7
  Masseer de buik langzaam en diep in een tegen de klok in. Dit zal de klysma oplossing hoger werken in de dikke darm en ook helpen los fecaal materiaal uit de dikke darm muren. Start vanaf de linker kant van het lichaam, werken tot aan de ribbenkast en het werk terug aan de rechterzijde vervolgens.
 8. 8
  Klem van de buis nadat de klysma wordt gestopt. Dit voorkomt terugstroming in de zak wanneer het tijd is om de darmen te evacueren.
 9. 9
  Geef de klysma tijd om zijn werk te doen. Gemiddeld zou het klysma plaats tussen 5 tot 15 minuten voor evacueren, met de langere tijden gewenst voor verlichten van constipatie. Als de ontvanger voelt de drang om te gaan voor die tijd, laat hem of haar neem diep adem door de mond om te ontspannen.

Evacueren van de klysma

 1. 1
  Krijgen naar het toilet. Als de ontvanger heeft problemen met het vasthouden van de klysma in, hetzij samen, drukt u op de billen of druk op een gevouwen washandje tegen hen te helpen behouden het.
 2. 2
  Verwijder het klysma buis.
 3. 3
  Heeft de ontvanger hurken boven het toilet. Kraken veroorzaakt de dijen te duwen tegen de buik, waardoor meer van het klysma oplossing drijven op een gegeven moment. Als kraken te moeilijk is, dan laat u de ontvanger op het toilet zitten als voor een normale stoelgang.
  • Om verdere steun in het verdrijven van de klysma-oplossing, masseren de buik van de ontvanger met de klok mee.
 4. 4
  Verdrijf de klysma. Het klysma-oplossing, en alle afvalstoffen, moet komen binnen een paar minuten. Zo niet, dan hebben de klysma ontvanger liggen in de Sims-of knie-borst positie, wacht tot de drang om het rendement te evacueren, en probeer het opnieuw. In ieder geval zal het waarschijnlijk duren enkele evacuaties om duidelijk uit alle klysma oplossing.

Tips

 • Bij het toedienen van een reeks van klysma, alleen de eerste moet er iets toegevoegd aan het water. Latere klysma mag leidingwater alleen te spoelen alle zeep of andere chemische oplossing die de eerste klysma werd behandeld met en irritatie van de dikke darm voorkomen.

Waarschuwingen

 • Klysma's worden niet aanbevolen voor mensen met een risico op darmperforatie, of voor mensen met colitis ulcerosa, diverticulitis, ziekte van Crohn, interne aambeien of rectale of darmtumoren.
 • Een onjuist gegeven klysma kan leiden tot breuken van de darm of endeldarm, triggering inwendige bloedingen. Iedereen die zo'n breuk vermoedt moet onmiddellijk een arts raadplegen.
 • Te veel klysma's kan leiden tot een verstoring van de elektrolytenbalans, overmatig gebruik van natriumfosfaat klysma oplossingen kunnen de anale holte verwonden.

Dingen die je nodig hebt

 • Klysma zak of blikje
 • Colon buis
 • Slangklem
 • Klysma zeep, zout of zuiveringszout (optioneel)
 • Huid glijmiddel (KY jelly, vaseline, plantaardige olie of koude room)
 • Rubber of latex handschoenen (optioneel)
 • Tas hanger (IV staan), haak of spijker
 • Zware, absorberend kussen of een handdoek
 • Gedestilleerd water (in gebieden met water zuiverheid kwesties)
 • Thermometer