Wkenl

Hoe te communiceren met een persoon die een rolstoel gebruik maakt

Mensen gebruiken rolstoelen voor vele verschillende redenen. Rolstoelen worden mogelijk maken en mobiliseren, zoals een auto of een fiets. Als je interactie met rolstoel gebruiker voor de eerste keer, kan het moeilijk zijn om te weten hoe te handelen. U wilt niet alle grenzen te overschrijden of per ongeluk iemand te beledigen, maar op hetzelfde moment dat u wilt behulpzaam en begrip. Hier is hoe je een goede balans te vinden.

Stappen

Hoe te communiceren met een persoon die een rolstoel gebruik maakt. Vermijd vermoedens over iemands fysieke capaciteiten.
Hoe te communiceren met een persoon die een rolstoel gebruik maakt. Vermijd vermoedens over iemands fysieke capaciteiten.
 1. 1
  Vermijd vermoedens over iemands fysieke capaciteiten. Je weet niet wat er van deze persoon fysieke capaciteiten zijn. Alleen omdat iemand in een rolstoel maar dat betekent niet dat ze verlamd zijn of dat ze niet in staat zijn het nemen van een paar stappen. Sommige mensen alleen gebruik maken van een rolstoel, omdat ze kunnen niet te lang staan, of hebben een wandelende beperking probleem. Vele malen, mensen die nooit gebruik, noch behoefte aan een rolstoel huren hen, omdat een te lange wandeling is zeer vermoeiend, of ze hebben een hartaandoening. Zelfs als iemand verlamd is, dat betekent niet noodzakelijk dat ze helemaal gevoelloos. Niet testen of iemand daadwerkelijk is verlamd. Als je een persoon in een rolstoel verplaatsen van hun benen of staan, twijfel niet aan hun vermogen of handicap, en probeer niet te handelen verrast.
 2. 2
  Greet een rolstoelgebruiker hetzelfde als je zou iedereen. Verleng uw hand, zelfs als ze beperkt gebruik van hun handen of een kunstbeen. In het algemeen, is het passend om aan te bieden aan de handen te schudden, ongeacht hun aandoening.
 3. 3
  Spreek rechtstreeks aan de persoon die de rolstoel gebruikt. Als iemand bij die persoon (het duwen van de rolstoel, bijvoorbeeld), niet aan deze metgezel praten over de persoon in de rolstoel, bijvoorbeeld, "Zal hij / zij nodig hebben te helpen met..? ' om erachter te komen hoe om te helpen. Dat is ongelooflijk onbeleefd en houdt in dat de persoon die de rolstoel niet in staat is te antwoorden op zijn / haar eigen. Adres hem altijd of haar direct en respectvol. Als u vindt dat u gaat het gesprek voort te zetten voor een beetje langer dan je had gedacht, stel voor dat je ergens heen waar je een plaats kunt nemen. Als je niet kan verhuizen naar een zithoek, dan staan ​​een paar meter afstand, zodat de persoon niet om hun hoofd optillen om naar je kijken.
 4. 4
  Voel je niet verlegen over het gebruik van uitdrukkingen als "langs" of "laten we gaan voor een wandeling". De zinnen zijn figuratief, niet letterlijk, en een rolstoelgebruiker begrijpt dat. Het kan meer ongemakkelijk als je het blunderen gesprek om dergelijke uitdrukkingen te vermijden, omdat het laat zien dat de toestand van de rolstoelgebruiker is op je geest.
 5. 5
  Houd uw waarnemingen naar jezelf. Opmerkingen als "Oh, dat zoomt zo snel!" of "Kijk uit, is er een flitspaal in die zaal" of "ik had je niet gezien? - doet dat indicatoren hebben" zijn betuttelend en kleinerend, waar alleen een beperkte mobiliteit persoon meer niet minder 'anders' te maken. Gebruik de rolstoel niet merken tenzij u een geldige, directe vraag of opmerking. Wil je reacties over snelheid maken als je het over iemands benen? Voel je de behoefte om commentaar te leveren op iemands bril voelen? Zie de rolstoel op dezelfde manier als je iemands bril te zien - een soms irritant, maar toch nuttig hulpmiddel voor het doen wat je wilt en moet doen, en iets dat niemand iets, maar de persoon die het gebruik ervan.
 6. 6
  Niet pat en raak de rolstoelgebruiker (of de rolstoel), tenzij u daarvoor hun toestemming hebt. Omdat ze 'down low' op het hoogtepunt van kinderen, mensen lijken instinctief pat, aanraking of kraan en voor iedereen met spinale of rugklachten, kan dit pijnlijk zijn, daarnaast is het een gebaar dat kan voelen betuttelend. Hetzelfde geldt voor leunend op of het aanraken van de rolstoel zelf.
 7. 7
  Aanbieden om te helpen wanneer nodig. Weten wanneer om een ​​helpende hand te bieden kan lastig zijn. Vergeet niet dat, omdat een persoon gebruikt een rolstoel, dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat hij of zij hulp nodig hebben. Meestal zal hij of zij liever onafhankelijk blijven, en is trots op het feit dat hij of zij heeft geleerd zich aan te passen goed genoeg om dat te blijven. Als je een situatie waarin ze jouw hulp kunnen gebruiken, vragen. Wat je ook doet, hoeft de rolstoel niet bewegen zonder toestemming. Zelfs als ze niet met de rolstoel, uit het verplaatsen van hun bereik zonder hen eerst te raadplegen is geen goed idee.
  • Wees bereid om te horen "No". Aangezien veel rolstoelgebruikers zijn neerbuigend kan zijn behandeld door vreemden in het verleden, kunnen sommige lijken afstandelijk of onbeleefd wanneer u uw hulp aanbieden. Laat niet een onbeleefde come-back naar uw aanbod van helpen houden u van het bieden van hulp aan de volgende persoon die je tegenkomt. Niet passeren door een persoon die je kan zien worstelt gewoon om uw aanbod van hulp wordt ontzegd voorkomen. Sommige rolstoelgebruikers accepteert ook hulp in sommige gevallen, maar niet anderen. Bijvoorbeeld, kan een aanbod om te helpen duwen van een rolstoel een helling op een mooie dag te worden afgenomen, maar dat hetzelfde aanbod kan worden aanvaard op een dag, dat is uitzonderlijk warm.
 8. 8
  Leer de locatie van "toegankelijk" ramps. Kijk voor hen in toiletten, liften en in een winkelcentrum, in het geval u wordt gevraagd of het geven van aanwijzingen. Nooit zomaar aannemen, hoewel, dat een persoon in een rolstoel is niet in staat om uit te vinden deze locaties door zichzelf. Ze weten hoe ze een winkelcentrum directory gebruiken als je dat doet. Maar niet van uit dat het overwinnen van trappen is de enige zorg van een beperkte mobiliteit persoon zal hebben, dat tot 100 meter te gaan naar drie trappen te voorkomen is vaak veel meer een probleem dan navigeren op de drie trappen (het is niet gemakkelijk voortbewegen in een rolstoel, manoeuvreren een rolstoel langs obstakels zoals mensen die staan ​​en praten in het midden van een gang, of lopen op krukken). Vragen: "Wat is de makkelijkste manier voor u om dit te doen?" Luister naar en volg hun instructies aandachtig.
 9. 9
  Respecteer hen zelfs wanneer je niet de interactie met hen. Wees niet een van die mensen die het leven moeilijk voor rolstoelgebruikers maakt. Je wilt niet iemand in een rolstoel te ontmoeten terwijl je zit in een stoel of gehandicapt terwijl uw auto is in een gehandicapte plek. Hoe meer je er een gewoonte bewust van rolstoelgebruikers te zijn in het dagelijks leven, hoe comfortabeler je zult zijn als je oog in oog met iemand die toevallig in een rolstoel. (Ja, dat doen we niet allemaal hoeven deze stoelen met de handicap bord maar mensen met stokken, wandelaars, krukken, enz. doe, en sommige van die mensen nodig hebben om de luchthaven rolstoelen enz. die kunnen worden waar ze overschakelen van de stoel naar de luchthaven rolstoel, soms zelfs blinde mensen gebruik maken van de te gebruiken rolstoelen voor een kort moment, want de domme persoon die werkt voor de luchthaven etc. denkt dat het gemakkelijker zou zijn om ze te komen waar ze moeten zijn. Get the picture?)
  • Probeer bewust te zijn van het milieu, zelfs als je niet denkt dat een persoon met een handicap is in uw omgeving. Gebruik niet de toegankelijke toiletten als een bezemkast, geen dingen in het midden van de zaal of gangpad, en gebruik geen of belemmeren invalide parkeerplaatsen.
  • Als je gaat winkelen, zich bewust zijn van scooter / rolstoelgebruikers - probeer ene of de andere kant van een gangpad te houden, houd uw kinderen of begeleider (s) van het lopen naast je op de hoogte vorming van een muur, en probeer niet te stoppen Kortom, een andere plotselinge draai of plotseling achteruit gaan. Deel het gangpad, loopt zoals je zou rijden, en zich bewust zijn dat rolstoelgebruikers niet remmen en niet willen worden gedwongen om dingen te zeggen als: "Pardon, kan ik voorbij?"
 10. 10
  Niet te vergelijken een jonge rolstoelgebruiker om een oudere volwassene. "Hey! Alles wat je nodig hebt is parels en jij en oma kunnen worden op een team..." is onbeleefd. Doe het niet.

Tips

 • Het is niet onbeleefd om je vriend te vragen in een rolstoel om iets te dragen. Veel mensen met een handicap in staat willen zijn terug te doen, zodat ze kunnen bieden aan uw boodschappentassen dragen omdat dat makkelijker is voor de persoon in de stoel dan de persoon lopen. Accepteer sierlijk.
 • Wanneer in een gesprek met iemand in een stoel, ga zitten je voor mogelijk. Het is erg vermoeiend voor die persoon te moeten staren naar je. Het is veel makkelijker om oog in oog op hetzelfde niveau.
 • Als u het hosten van een evenement zoals een bruiloft of feest, controleren om te zien of het toegankelijk is. Kijk op de site zelf en zorg ervoor dat er geen belemmeringen voor het krijgen in het gebouw, is er ruimte voor de stoel te verplaatsen door middel van de inrichting, zijn badkamer uitgerust (ruimte om te draaien, stevige leuningen), en als het een outdoor evenement, de grond of verhardingen kan een rolstoel gemakkelijk over te verplaatsen. Grind, zand, zacht of zeer ongelijke ondergrond kan een uitdaging.
 • Wanneer in een gesprek met een groep mensen, niet voor de persoon in de rolstoel staan. Dit blokkeert ze uit het gesprek en is zeer onbeleefd. Probeer te onthouden om een ​​cirkel meer open te stellen voor de persoon in de rolstoel bevatten.
 • Bij het parkeren, vermijd parkeerplaats naast een busje met een handicap nummerplaat die lijkt op weg te zijn van andere voertuigen. Het nadeel van bewoner kan de lege ruimte naast het busje nodig hebben om hun oprit te zetten wanneer ze terugkeren naar het voertuig. Niet alle aangewezen handicap parkeerplaatsen voldoende ruimte naast hen op de helling die kunnen tot negen meter tot dus soms implementeren is het noodzakelijk voor de oprit uitgeruste handicap bestelwagens te ver weg van andere auto's te parkeren om de nodige ruimte te verkrijgen tegemoet.
 • Als u een restaurant te beheren, proberen om een ​​stand en een tafel die gemakkelijk toegankelijk zijn voor een persoon in een rolstoel en houdt een breed pad geopend om het te identificeren.
 • Respecteer getrainde dieren. Mensen met een lichamelijke handicap kunnen worden met behulp van dienst dieren. Als dat zo is, bedenk dan dat deze dieren sterk zijn getraind. Niet huisdier, voeden of af te leiden van de hond op geen enkele manier.
 • Steek nooit een winkelwagentje in een parkeerplaats, vooral in of nabij een aangewezen gehandicapte ruimte.
 • Als je gaat winkelen, niet uw pakketten te laden op de persoon in de rolstoel. Dit is zeer onbeleefd en kan de persoon in de rolstoel tegen genieten van hun shopping trip.
 • Deze instructies zijn in het algemeen van toepassing wanneer interactie met iedereen die met behulp van een apparaat om te helpen met hun mobiliteit, zoals een scooter. Behandel een persoon met een scootmobiel als je zou iemand met een rolstoel. Ze worden gebruikt voor vergelijkbare redenen.
 • Stap niet over voeten rolstoelgebruikers '. Gewoon omdat ze ze niet gebruikt om te lopen doet ze niet langer een deel van hun lichaam niet te maken.

Waarschuwingen

 • Als u niet de rolstoelgebruiker persoonlijk kennen, niet vragen waarom ze in een rolstoel. Dit kan worden opgevat als een onbeschoft en ongevoelig gebaar. Echter, als u krijgt om iemand die in een rolstoel kennen, wees niet bang om te vragen op een geschikt moment. Probeer niet om te vragen over hun handicap voor een heleboel mensen.
 • Sinds de rolstoel, net als een bril, is een uitbreiding van een persoon, moet als zodanig worden behandeld. Raak ze niet aan, of proberen te duwen, tenzij uitdrukkelijk toestemming gegeven om dat te doen. Dit geldt vooral als je niet eens interactie met de rolstoel gebruiker, dat wil zeggen als een rolstoelgebruiker is achter je en je je arm rusten op de rug van de stoel.
 • Zich niet kwalificeren of denken van de mensen die gebruik maken van een rolstoel als invaliden of zieken. Rolstoelen worden gebruikt om mensen te helpen omgaan met mobiliteitsbeperkingen die kunnen voortvloeien uit verschillende omstandigheden. Veel rolstoelgebruikers hun rolstoel te zien als een middel om de vrijheid, want zonder de stoel zijn ze zeer beperkt in waar ze kunnen gaan en wat ze kunnen doen. Het is belangrijk voor u om te onthouden dat ze niet besmettelijk, noch verstandelijke beperking, en niet leuk en willen uw medeleven.
 • Veel mensen met beperkte mobiliteit zijn blij om kinderen te praten en uit te leggen waarom ze gebruik maken van een speciale stoel of 'fiets', maar sommige niet. Terwijl de meeste mensen zullen gelukkig zijn om het te bespreken met hen, zal niet elke persoon die ze tegenkomen willen over praten. Maar hen gerust te stellen dat ze niet verkeerd om te vragen. Hoe meer informatie kinderen hebben over de verschillende soorten handicaps, hoe comfortabeler ze zullen zijn bij hen toen zij hen tegenkomen in de toekomst.
 • Niet zo snel lopen naast een rolstoel of een persoon met een stok dat je ze achter laten. Als de groep je met start het verlaten van de persoon met een handicap achter, vertragen om te verblijven met de persoon die heeft moeite.
 • Vergeet niet om de persoon te vragen waarom hij is met behulp van een rolstoel als hij zou voelen geërgerd aan te hoeven dat dezelfde vraag over en de hele dag te beantwoorden.
 • Verwijzend naar een rolstoelgebruiker als iets anders dan een rolstoelgebruiker kan klinken onbeleefd of neerbuigend. Hier zijn een aantal woorden en zinnen te vermijden:
  • Beperkt tot een rolstoel
  • Moedig
  • Jammer
  • Gehandicapten
  • Arbeidsongeschikt
  • Verminkt
  • Rolstoel-gebonden
  • Slachtoffer
  • Ongeldig
  • Invalide
  • Handi-staat
  • Anders-validen