Wkenl

Hoe je beenmerg te doneren

Het redden van levens is gemakkelijker dan ooit, je hoeft niet om iemand die is gevallen door het ijs te redden, of duw iemand uit de weg van een rijdende bus. Door het aanbieden om beenmerg te doneren, kunt u levens bedreigd door kanker en bloedziekten slaan. In de VS alleen, 6.000 mensen hebben behoefte aan een beenmergtransplantatie op een bepaalde dag.

Beenmerg is een sponsachtig materiaal dat is gevonden in een aantal grote botten zoals het heupbeen. De stamcellen in het beenmerg zijn de bouwstenen van het bloed: de rode bloedcellen - die zuurstof transporteren, de witte bloedcellen - die infecties bestrijden, en de plaatjes - die stoppen met bloeden, zijn allemaal geproduceerd door de stamcellen en het vrijkomen in de bloedstroom via de aderen en het dunne weefsel rondom het bot. Lees dit artikel om uit te vinden hoe een aantal van uw beenmerg te doneren.

Stappen

Hoe je beenmerg te doneren. Zorg ervoor dat u in aanmerking als donor.
Hoe je beenmerg te doneren. Zorg ervoor dat u in aanmerking als donor.
 1. 1
  Zorg ervoor dat u in aanmerking als donor. Voordat u zich aanmeldt, rekening houden met de criteria. Merk op dat in elk land de criteria om een beenmerg donor te zijn iets anders.
  • Er is meestal een leeftijdsgrens (bijvoorbeeld in de VS, moet je tussen de 18 en 60 jaar oud.
  • Er zijn een verscheidenheid van ziekten en aandoeningen die je zou kunnen voorkomen dat een donor. U wordt gevraagd om het invullen van een anamnese formulier en worden geïnformeerd als u voldoet aan gezondheidscriteria van de organisatie. Dit wordt gedaan om de gezondheid van de donor en de bescherming patiënt.
 2. 2
  Een verbintenis aangaan. Als u benaderd als een wedstrijd en verander je gedachten over het doneren (die je kunt doen op elk gewenst moment) uw beslissing kan verwoestende en levensbedreigende zijn voor de patiënt. Praat met uw familie en vrienden over uw beslissing; doneren zullen makkelijker met hun steun te zijn. Weet wat je aan begint, en hoe de donatie wordt uitgevoerd:
  • Er zal een tijd inzet die betrokken zijn voor het nemen van bloed en weefsel tests om ervoor te zorgen dat de transplantatie succesvol zal zijn.
  • De meest voorkomende vorm van donatie niet gepaard gaat met een operatie, het is zeer vergelijkbaar met het doneren van bloed. Het is echter mogelijk dat u zult worden gevraagd om beenmerg te doneren door middel van chirurgie.
  • Het duurt meestal tot 7 dagen voor u om terug te keren naar uw dagelijkse routine na doneren.
  • Terwijl de medische procedures vaak zal worden gedekt door verzekeringsmaatschappij van de patiënt, en de organisatie kan u vergoeden voor reiskosten, kunnen er andere kosten die u niet vergoed naar (bijv. voedsel tijdens uw reizen).
 3. 3
  Inschrijven in het beenmerg register in uw land. Doe een internet zoeken naar "beenmerg register" en de naam van het land waar u woont (zie onderstaande lijst). In veel gevallen kunt u online inschrijven, of u kunt een lijst met adressen waar u zich kunt aanmelden in persoon te verkrijgen.
  • Als je online naar beenmerg te doneren in de VS te registreren, moet u uw weefseltypering kit bestellen voor 40€ met een creditcard. Als u zich registreert in persoon, zoals op een schijf, kan er een sponsor die de weefseltypering kosten dekt zijn. Wat je uiteindelijk betaalt is aftrekbaar voor de belasting.
 4. 4
  Geef een wattenstaafje of een bloedmonster. Om te worden geregistreerd, moet u uw weefseltype bepaald. In het Verenigd Koninkrijk, kunt u dit doen tijdens het doneren van bloed. Geef aan dat u het register te sluiten voordat u bloed geven, zodat het personeel kan voorbereiden op een extra monster te nemen. Als je een weefseltypering kit in de VS besteld, krijg je instructies bij het verkrijgen van een monster uit de binnenkant van je wang te ontvangen.
 5. 5
  Beschikbaar zijn. Nu, je hoeft alleen te wachten op een wedstrijd. Als uw weefseltype overeenkomt met dat als een patiënt in nood van een beenmergtransplantatie, wordt u gecontacteerd, dus het is belangrijk dat u uw contactgegevens up-to-date en snel reageren.
 6. 6
  Bijwonen van de infosessie. Voordat u uw beslissing, zal een informatiebijeenkomst worden gehouden om u op de hoogte van de donatie procedure alsook de risico's en mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden als gevolg. Je zal ook worden verteld als de artsen verwachten dat je stamcellen uit beenmerg of cellen doneren van bloed circulerende (bekend als een PBSC donatie) Na het ophalen van al deze informatie, wordt u gevraagd om te beslissen of u de donatie.
 7. 7
  Krijgen een lichamelijk onderzoek. Indien u akkoord gaat met een donor te worden, moet u een lichamelijk onderzoek ondergaan om ervoor te zorgen dat je geen ernstige medische aandoeningen. U zult ook zien of de donatie eventuele risico's voor jou of de patiënt zou opleveren.
 8. 8
  Maak uzelf vertrouwd met het proces van de donatie.
  • Voor een PBSC donatie: U zult dagelijkse injecties van een drug genaamd Filgrastim ontvangen voor vijf dagen vóór de verzameling. Dit is om het aantal bloed-vormende cellen in de bloedsomloop verhogen. U kan bijwerkingen zoals hoofdpijn of bot of spierpijn ervaren. Uw bloed wordt verwijderd via een steriele naald die is aangesloten op een machine die de bloedvormende cellen verzamelt. Dit proces is vergelijkbaar met plasma doneren. De resterende bloed wordt naar u teruggestuurd.
  • Voor een beenmergdonatie: Dit is een chirurgische procedure. U zult anesthesie ontvangen. De artsen gebruiken holle naalden om vloeibare merg trekken uit de achterkant van je bekken. Veel donateurs ontvangen een transfusie van hun eigen eerder donorbloed. Je zou pijn voelen in je onderrug voor een paar dagen, en je merg zal volledig worden aangevuld door uw lichaam binnen vier tot zes weken.

Beenmerg registers

In alfabetische volgorde per land.

Tips

 • Er is over het algemeen een tekort aan donoren met een verschillende etnische achtergronden. Een patiënt zal meestal overeenkomen met een persoon van hetzelfde ras of etnische groep. Als u behoort tot een minderheid in het land, is het vooral belangrijk dat u overwegen doneren beenmerg-het kan hard nodig zijn.

Waarschuwingen

 • De procedures kunnen verschillen, afhankelijk van het land waarin u doneren.
 • Als je wordt gevraagd om een ​​Merg donatie doen en ondergaan de dag operatie, wordt u verdoofd zijn om alle pijn die er mogelijk te beperken. Ik spreek uit persoonlijke ervaring.
 • Zoals bij elke vorm van medische procedure, zijn er bijwerkingen en risico's. Zoek uit wat ze zijn en ten volle in met de donatie.