Wkenl

Hoe om schuld te elimineren

Iedereen ervaart schuldgevoel op een of ander moment tijdens hun leven. Terwijl sommige schuldgevoel kan positieve verandering te bewerkstelligen, kan het ook zelf-destructief, energieverspilling en het toevoegen van spanning in je leven. Lees verder voor een aantal tips over het verwerken van deze gevoelens, zodat u kunt elimineren, of op zijn minst te minimaliseren, uw schuld.

Stappen

Hoe om schuld te elimineren. Engage in zelf-exploratie om echt in contact te komen met je gevoelens.
Hoe om schuld te elimineren. Engage in zelf-exploratie om echt in contact te komen met je gevoelens.
 1. 1
  Bepalen of wel of niet moet je schuldig te voelen. Vergeet niet dat de schuld is het bewijs van een verontruste geweten en, in sommige omstandigheden, passend is. Indien, na zorgvuldige gedachte, concluderen dat uw acties verkeerd waren en dat uw schuld is gerechtvaardigd, denk aan manieren om het weer goed te maken of de situatie te "rechts." Onderneem actie eerder dan later naar een andere emotie die geassocieerd worden met schuld te bestrijden: Shame.
 2. 2
 3. 3
  Engage in zelf-exploratie om echt in contact te komen met je gevoelens. Verken je gevoelens op een dieper niveau om te verzekeren dat het inderdaad schuldig je je voelt. Toen we schuldig voelen, richten we aandachtig op gebeurtenissen die al hebben plaatsgevonden. Toen we ons zorgen maken, het gaat over gebeurtenissen die op dit moment gebeuren of kan gebeuren in de toekomst. Als het zorgen, weten hoe u zorgen te elimineren.
 4. 4
  Bevestigen dat het evenement is gebeurd en dat je je schuldig voelt. Schrijf het op als het helpt. Hier zijn enkele voorbeelden:
  • "Ik laat Fido uit en hij werd overreden door een auto lopen. Ik voel me schuldig dat Fido is nu dood omdat ik van hem hield en mama en papa hield van hem ook."
  • "Ik heb niet voor de test en ik kreeg een F. Ik voel me schuldig dat ik mijn ouders neer die zo veel voor me betalen om naar school te gaan."
  • "Ik heb het uitgemaakt met Bobby. Ik voel me schuldig dat hij doet zo'n pijn."
 5. 5
  Vraag jezelf af, "is er iets wat ik kan doen om deze situatie beter te maken op dit moment?" Hier zijn enkele voorbeelden:
  • "Er is niets dat ik kan doen om Fido terug te brengen, maar ik kan mijn excuses aanbieden aan mama en papa, en ik kan leren van mijn fout."
  • "Ik kan praten met mijn professor en zien of hij laat me heroveren het examen. Zo niet, dan kan ik de klas te laten vallen, zodat de F verschijnt niet op mijn cijferlijst."
  • "Ik kon weer samen met Bobby, maar dat zou een oplossing op korte termijn zijn, aangezien ik niet graag en we zouden eindigen in dezelfde plaats. Dat ik hem kon troosten, maar dat zal waarschijnlijk de situatie erger maken. I uitgeprocedeerde mogelijkheden en er is niets dat ik kan doen om deze situatie te verbeteren. "
 6. 6
  Wijzig uw gedrag, zodat het zal niet weer gebeuren. Schrijf het op als het helpt. Hier zijn enkele voorbeelden:
  • "Van nu af aan, zal ik controleren of de poort wordt elke keer als ik in en uit de tuin, zodat als we een andere hond, zal hij niet ontkomen opgesloten."
  • "Van nu af aan zal ik zo hard als ik moet voor mijn examens, zodat ik het goed doen."
  • "Bobby is te aanhankelijk en gevoelig. Vanaf nu zal ik niet date jongens als dat omdat het slecht zal eindigen net als deze relatie deed."
 7. 7
  Als je nog steeds schuldig voelen, bevestigen dat het niet nodig is of productief. Zeg tegen jezelf: "Ik heb nu alles gedaan wat in mijn macht ligt om deze situatie beter te maken. Mijn schuld niet langer dient enkel positief doel."
 8. 8
  Ga verder met je leven. Blijf niet stilstaan ​​bij negatieve, schuldgevoelens, ze leiden tot een ongepaste niveaus van schaamte en zelfhaat. Erkennen dat niemand is perfect en we maken allemaal fouten, en dit is degene die je niet zal herhalen. Nemen aan activiteiten die zijn positief en bevestigen, en waar je mogelijkheden om goed te doen, laat je zien hoe dezelfde fout dat maakte je je schuldig voelt nu heeft geresulteerd in je wezen een betere, meer gewetensvolle persoon.

Tips

 • Veel van de schuld komt van andere mensen ons direct vertellen of insinueren dat we schuldig moeten voelen. Als een zaak van de feiten, de uitdrukkingen "je moet" en "je moet hebben" zijn een indicator dat de schuld-inducerende woorden zijn om te volgen. Niemand heeft het recht om je schuldig te voelen. Realiseer je dat veel mensen die proberen om te spelen op je schuldgevoel bent de controle of het manipuleren van je - echte vrienden met uw belangen op het hart zal niet proberen om u zich meer schuldig. Zij bieden u de mogelijkheid om te belijden en te ontlasten jezelf, en u helpen goed te maken, dan positief versterken je, ze zullen je schuld niet gebruiken als een wapen tegen je.
 • Zodra je alles wat je kunt om weer goed te maken hebben gedaan, uw schuld is niet langer noodzakelijk of nuttig. Het is tijd om verder te gaan. Indien u de nodige goedmaken, die soms mogelijk niet kan maken, gewoon leer je les en probeer niet opnieuw laten gebeuren. Als je iemand pijn doen en ze zullen niet aanvaard je excuses, je hebt alles wat je kunt doen en je moet om verder te gaan.
 • Laat geen mensen maken een big deal over wat je deed, greep het gewoon op een effectieve manier die ervoor zorgt dat u zich beter voelt.
 • Gevoel wat schuld is normaal, en gewoon laat zien dat je voelende zijn, overwegende dat het niet schuldig te voelen kan duiden op een los met je emoties.
 • Noteer een verontschuldiging brief aan de persoon. Kijkend naar het maakt u zich beter voelt. Als je klaar bent, rip it up voor de volledige effect om te weten dat je zonder schuldgevoel.
 • Als je hebt gelogen of deed iets dat beledigd iemand anders, de waarheid vertellen en / of een excuusbrief schrijven. Leg uit hoe je een fout gemaakt en je bent eerlijk spijt en willen dat ze je vergeven.
 • Meestal, wanneer een persoon voelt zich schuldig, het is best om te bedenken wat je verkeerd hebt gedaan, en als je de volgende keer kan verbeteren en niet dezelfde fout herhalen. Als je nog steeds schuldig voelen, zeg dit tegen jezelf: "Ik heb alles wat ik kon om deze situatie beter te maken geprobeerd. Ik heb gedaan wat ik kan doen." En dan gewoon proberen te vergeten dat, en doe iets om je af te leiden van het.

Waarschuwingen

 • Laat geen schuldgevoelens rond het nemen van beslissingen over je toekomst te voorkomen dat u leeft je eigen leven en je eigen keuzes als je eenmaal volwassen bent - zelfs als die keuzes zijn in directe tegenstelling tot de wensen van je ouders. Je ouders zijn verschuldigd uw en respect. Ze hebben geen recht op je betalen voor alle dingen die ze hebben gedaan voor u met uw toekomst. Je leven is je eigen. Veel ouders lag een verschrikkelijke schuldgevoel over hun kinderen die zich niet aan het plan van de ouders had voor het leven van het kind te volgen. Het is volstrekt ongepast - je ouders hebben hun leven gehad en maakten hun keuzes. Nu werpen de schuld en maak je eigen.
 • Als je je schuldig voelt is het gevolg van een fout die je maakte het grootste deel van de tijd. Dus een geweldige manier om niet schuldig is aan het niet meer doen, dus niet verknoeien als dat weer, en leren van je fouten.
 • Hoewel je ouders niet het recht om je schuldig te voelen, ze hebben wel het recht om u te vertellen wat te doen. Gewoon doen wat ze je vertellen, zonder je schuldig te voelen.