Wkenl

Hoe om te stoppen met bloeden

Bleeding verwijst naar het bloedverlies bloedvaten overal in het lichaam. Als iemand is gewond geraakt en is bloeden, is het belangrijk om snel te werken om bloedverlies te controleren. In de meeste gevallen moet u in staat om het bloeden onder controle te houden zonder veel moeite. In ernstigere gevallen, echter, ongecontroleerde of ernstige bloedingen kan bijdragen aan de bloedsomloop verstoren, of meer ernstige gevolgen voor de gezondheid zoals schade aan weefsels en belangrijke organen, wat kan leiden tot de dood. Volg de onderstaande stappen om het bloeden te controleren.

Stappen

Hoe om te stoppen met bloeden. Zorg ervoor dat de persoon zit of ligt.
Hoe om te stoppen met bloeden. Zorg ervoor dat de persoon zit of ligt.

Kleine wonden

Een kleine wond is er een waar de bloeding is dat bol staat, langzaam, of de wond verschijnt als een schaafwond, nick, of een kras.

 1. 1
  Zorg ervoor dat de persoon zit of ligt.
 2. 2
  Reinigen om vuil en buitenlandse vuil te verwijderen. Reinig de wond met stromend water of met een alcohol-vrij vegen. Gebruik geen ontsmettingsmiddelen, omdat deze de huid beschadigen.
 3. 3
  Breng een steriel verband of dressing om de wond.
 4. 4
  Gebruik vinger of hand druk direct op de wond. Voor kleine verwondingen bij mensen die geen problemen met de bloedstolling hebben of zijn op anticoagulantia (bloedverdunners), bloeding kan stoppen in minder dan 10 minuten. Zo niet ga dan naar een ziekenhuis.
 5. 5
  Raadpleeg een arts indien de bloeding niet stopt met aanhoudende druk.

Ernstige wonden

Als een persoon ernstig bloeden, dan zie je bloed spoot uit een wond, of de bloedstroom die is snel en niet te stollen, ondanks de maatregelen die worden genomen om het bloeden te stelpen.

 1. 1
  Verkrijg de persoon om te gaan liggen. Het zal helpen om de kans op schokken te verminderen als je de benen of de positie van de hoofd lager dan de romp kan verheffen. Controleer de ademhaling en de circulatie van het slachtoffer voordat u verder gaat. Zie Hoe shock behandelen voor informatie over hoe te herkennen en te beheren symptomen van shock.
 2. 2
  Indien mogelijk, te verheffen een gewonde ledemaat. Het kan helpen om het bloeden te beheersen als een gewonde ledemaat boven het hart kan worden verhoogd. Als u vermoedt dat een gebroken been, maar probeer niet om de ledematen te bewegen.
 3. 3
  Verwijder vuil, zichtbare vreemde lichaam, en puin, maar niet de wond grondig schoon. Uw eerste prioriteit is om ernstige bloedingen te stoppen. Het reinigen van de wond kan wachten.
  • Als het vreemde voorwerp is groot echter (groot stuk glas, mes, of iets dergelijks) verwijder deze niet. Het is waarschijnlijk stoppen veel van de bloeding zelf. Gewoon druk en bandage rond het object zorg niet te duwen in verder.
 4. 4
  Druk stevig direct op de wond totdat het bloeden stopt. Gebruik een pad van schone gaas, dressing, of kleding. (Zelfs je hand kan werken als er niets anders beschikbaar is.) Houd uw hand over het pad en oefen een stevige druk met de vingers of een hand op de wond.
 5. 5
  Blijven toepassen druk gestaag. Als de blessure is op een ledemaat, kunt u gebruik maken van tape of een doek gewikkeld rond de wond te druk (een gevouwen mitella geplaatst over de wond en bond is ideaal) te behouden. Voor lies of andere delen van het lichaam waar u de wond niet kan wikkelen, gebruik maken van een zware pad en houd je handen te gebruiken om druk op de wond.
 6. 6
  Kijk voor kwel uit de wond. Voeg meer gaas of aanvullende verbanden als de oorspronkelijke doorweekt door. Niet te wikkelen, echter, zoals verhoogde bulk risico's verminderen van de druk op de wond. Als u vermoedt dat het verband niet werkt, verwijder dan de pleister en pad en opnieuw de applicatie. Als het bloeden verschijnt gecontroleerde, handhaven de druk totdat u zeker weet dat het bloeden is gestopt of medische hulp is gearriveerd.
 7. 7
  Gebruik drukpunten indien nodig. Als je niet kan stoppen met bloeden door druk staan, gecombineerd met directe druk op de wond met de druk op een van deze drukpunten. Gebruik je vingers om het bloedvat drukt tegen het bot. De meestgebruikte worden hieronder beschreven::
  • De arteria brachialis - Voor wonden op de onderarm. Draait op de binnenkant van de arm tussen de elleboog en oksel.
  • De dijbeenslagader. Voor dij wonden. Loopt langs de lies in de buurt van de bikinilijn.
  • De popliteale slagader - Voor wonden op het onderbeen. Deze is te vinden achter de knie.
 8. 8
  Blijven toepassen druk totdat het bloeden stopt of hulp arriveert.
  • Heb een tourniquet niet gebruiken, behalve als het laatste redmiddel om een ​​leven te redden. Hoe en wanneer een tourniquet gebruiken. Als deze niet goed wordt gedaan, kan dit leiden tot een onnodige ernstig letsel of verlies van het been of arm. Waarschuwing: verlies> Met behulp van een tourniquet om te stoppen met bloeden is eigenlijk alleen als de wond is zo ernstig je in gevaar van dood te bloeden uit voordat het kan worden. Krijgen om onmiddellijk te helpen.
 9. 9
  Bewaken luchtweg van het slachtoffer en de ademhaling te allen tijde. Controleer dat de verbanden niet te strak - als het slachtoffer over een koude, bleke huid, tenen of vingers die niet weer in de normale kleur na compressie, of het slachtoffer klaagt over gevoelloosheid of tintelingen, is het waarschijnlijk dat de zwachtel te strak zit.

Inwendige bloedingen

Dit artikel heeft voornamelijk betrekking op het besturen van externe bloeden. Helaas is er zeer weinig controle kan inwendige bloedingen, vaak het gevolg van een ernstig ongeval, een ziekte of een erfelijke aandoening doen. Inwendige bloeding moet altijd worden verdacht na een ernstig letsel. Wat u kunt doen, is echter:

 1. 1
  Bel onmiddellijk een ambulance. Verkrijg de bloeding slachtoffer naar het ziekenhuis zo snel mogelijk.
 2. 2
  Hou het slachtoffer rustig, rust comfortabel, en verdere schade te voorkomen.
 3. 3
  Monitor luchtwegen, ademhaling en circulatie van het slachtoffer. Wonen op externe bloeden als hierboven.
 4. 4
  Handhaven normale lichaamstemperatuur.

Tips

 • Bij toepassen van druk op een bloedende wond, kan het verband te bepalen of bloeden is gestopt niet bewegen. In plaats daarvan blijven druk uitoefenen.
 • Indien beschikbaar, op rubber of latex handschoenen alvorens in contact te komen met anderen 'bloed. U kunt zelfs gebruik maken van schone plastic zakken om uw handen te beschermen.
 • Voor ernstige bloedingen, bellen voor hulp, of vraag iemand anders om hulp te roepen, zo snel mogelijk.
 • Slagaderlijke bloeding vereist meer specifieke druk op de bloeden schip dan de algemene druk gebruikt voor veneuze type bloedingen. Geen algemene druk op de wond zelf - kan vingertop druk bij het punt waar de bloeding vanuit vereisen. Dit komt door de hogere druk van het arteriële systeem. In het geval van slagaderlijke bloeding, zoek professionele medische hulp zo snel mogelijk.
 • Veneuze bloeding kan gestopt worden met een algemene druk via bloeding gebied of een "druk"-type dressing. Zoals gezegd, Kijk niet onder dressing om te zien of bloeden gestopt. Als de dressing is doordrenkt met bloed dan is het waarschijnlijk is niet gestopt.
 • Als je met een antistollingsmiddel, kan het meer tijd en druk om het bloeden te stoppen te nemen. Als je iemand anders te behandelen, kijk voor een medische armband of ketting die aangeeft dat hij / zij wordt behandeld met anticoagulantia.
 • Er zijn drie soorten externe bloedingen: arteriële, veneuze en capillaire:
  • Slagaderlijke bloeding: arteriële bloed is onder meer druk en sneller beweegt, waardoor het moeilijk voor stolsels te vormen. Het is een heldere rode kleur als gevolg van het zuurstofgehalte. Het is het moeilijkst te behandelen.
  • Veneuze bloeding: Dit is makkelijker te controleren, het is bloeden uit aderen, en is meestal minder onder druk en stroomt langzamer dan arterieel bloed. Lager is in zuurstof, zal het donkerder van kleur, meer zoals bordeaux of donker rood. Merk op dat bloedingen uit spataderen (meestal te vinden op de benen) overvloedig kan zijn en kan leiden tot de dood en moeten worden behandeld als bij ernstige bloedingen.
  • Capillaire bloedingen: Dit is de meest voorkomende vorm van bloedingen. Bloed van haarvaten neiging om "modder" langzaam uit een wond, zoals het bloed onder lage druk. Het is niet zo rood als arterieel bloed.
 • Als een persoon heeft geleden ernstige abdominale verwondingen, niet verplaatsen organen. Bedek ze met een dressing totdat de persoon kan worden bewogen door mensen met dringende medische training.

Waarschuwingen

 • Het is niet algemeen aanbevolen dat u een tourniquet gebruikt. Echter, in het geval van ernstige verwondingen of afgehakte ledematen, is het mogelijk dat u kan nodig zijn om een ​​te gebruiken om een ​​leven te redden. Begrijpen dat dit kan heel goed de kosten van de persoon die een ledemaat.
 • Om de overdracht van ziekten tussen u en het slachtoffer te voorkomen, is het belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen:
  • Gebruik een barrière tussen het bloeden en je huid. Draag handschoenen (bij voorkeur niet-latex omdat sommige mensen een allergische reactie op latex kunnen hebben), of gebruik een schone, gevouwen doek.
  • Was uw handen grondig met water en zeep na het bijwonen van een bloedende slachtoffer. Gebruik een wastafel, niet een meestal gebruikt voor voedselbereiding.
  • Niet eten, drinken, of raak je neus / mond / ogen totdat u grondig wassen uw handen na het behandelen van een bloedende slachtoffer.