Wkenl

Hoe je medische laboratoriumresultaten lezen en begrijpen

Bent u vaak verward wanneer u leest uw patiënt lab resultaten? Vraag je je af wat die laboratorium woorden en termen betekenen? Dit artikel zal u helpen begrijpen wat uw arts je vertelt over je lab resultaten. Houd er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze van plan is of pretendeert om medisch advies te geven.

Stappen

Hoe je medische laboratoriumresultaten lezen en begrijpen. Naam van de patiënt en het ID-nummer.
Hoe je medische laboratoriumresultaten lezen en begrijpen. Naam van de patiënt en het ID-nummer.

Bindende elementen van laboverslagen-klerikale

Alle laboratorium-verslagen moeten bepaalde elementen bevatten, zoals voorgeschreven door de federale wetgeving. Hier zijn enkele van de elementen die verband houden administratief werk.

 1. 1
  Naam van de patiënt en het ID-nummer. Deze zijn nodig voor een goede identificatie en zorgen testresultaten worden gekoppeld aan de juiste patiënt.
 2. 2
  Naam en adres van het laboratorium. Het laboratorium waar de test vond plaats moet op het formulier voor het afleggen van verantwoording verschijnen
 3. 3
  Test rapport date. Dit is de dag de resultaten werden gegenereerd en gerapporteerd aan de aanvragende arts.

Bindende elementen van laboverslagen-monsters en tests

 1. 1
  Rubrieken. Enkele eenvoudige hoofdjes bevatten Hematology (de studie van bloedcellen), Chemistry (de studie van bepaalde chemische componenten in het bloed of weefsels), urineonderzoek (de studie van urine en urine sedimenten en componenten), Bacteriology / Microbiology (de studie van bacteriën die kunnen worden gevonden in het lichaam), immunologie (de studie van de verdediging stoffen in het lichaam, de zogenaamde antistoffen), Endocrinologie (de studie van hormonen), en Blood Banking / Immunohematologie (de studie van de bloedgroepen en bloedcellen eiwitten). De meeste van deze resultaten worden afgedrukt in een kolom formaat.
 2. 2
  Specimen bron. Dit is essentieel omdat zoiets eiwit kan worden gemeten uit verschillende bronnen, zoals een bloed of urine.
 3. 3
  Datum en tijdstip van specimeninzameling. Omdat sommige tests worden beïnvloed door wanneer het monster is verzameld, zal deze verschijnen op elk rapport.
 4. 4
  Naam van de test wordt uitgevoerd. Hoewel de naam van de test wordt weergegeven, is het vaak afgekort. labtestsonline.org heeft een duidelijke lijst van de afkortingen voor een verscheidenheid van tests.
 5. 5
  Testresultaten. Resultaten kunnen in een aantal verschillende manieren, afhankelijk van de test. Het resultaat kan worden weergegeven als een getal (dat wil zeggen in een cholesterol-scan), een positieve of negatieve indicatie (dwz in een zwangerschapstest), of in de tekst (dat wil zeggen de naam van bacteriën afkomstig van een geïnfecteerde site).
  • Lab resorts die abnormaal zal meestal worden gemarkeerd op een bepaalde manier. Een "L" kan betekenen dat het aantal lager is dan de referentie-range of een "H" kan betekenen dat het hoger is dan dat.
  • Resultaten die zijn gevaarlijk abnormaal moeten onmiddellijk worden gemeld aan de arts en zijn meestal gemarkeerd met een asterisk. Het rapport zal meestal noteer de datum en tijd van de arts werd op de hoogte gebracht.
 6. 6
  Referentiewaarden. Dit zijn de steekproef populatie die wordt gebruikt om te bepalen of een testresultaat normaal of abnormaal.
  • Er zijn veel factoren die kunnen bepalen of uw resultaten vallen binnen een referentie-aanbod, met inbegrip van uw leeftijd en geslacht, algemene niveau van stress, of een zwangerschap.
  • Het is heel goed mogelijk om uit te vallen van de referentiewaarden op een bepaalde laboratoriumtest ondanks het feit dat uit een goede gezondheid. Het is niet noodzakelijk een teken dat er iets ernstig mis is. U dient uw arts te raadplegen als u bezorgd bent over een bepaald resultaat.

Vlaggen

Vlaggen zijn letters of tekens die de aandacht vestigen op een lab resultaat.

 1. 1
  Gemeenschappelijke lab vlaggen. Deze omvatten C voor kritische (soms kan het staan ​​voor Reactie), H voor High, L voor Low, CH voor Kritische Hoge, CL voor Kritische Low, en D voor Delta. Een deltawaarde is een grote en plotselinge verandering van een lab resultaat van de vorige testresultaat. De Delta waarde vlag wordt meestal gezien in een instelling, zoals een verblijf in het ziekenhuis.
  • Kijk ergens op het verslag van een lijn die uitlegt wat bepaalde letters (vlaggen) staan ​​voor in uw specifieke verslag. Deze legende zal verschijnen meestal aan de onderkant van de resultaat pagina.
 2. 2
  Geen vlag betekent meestal een gevolg is normaal. Normale waarden kunnen meestal te vinden op de rechterkant van het lab verslag.
 3. 3
  Noteer het lab test die de vlag overeenkomt met. Het is meestal aan de linker kolom. Bijvoorbeeld, als het resultaat 3,0 (L) en de test kalium, op dat resultaat. U kunt dan uw arts de betekenis van het resultaat of u kunt het onderzoek op uw eigen.

Uw rechten

 1. 1
  Het verkrijgen van een kopie van het verslag. Als u last heeft gehad bloed werk en wonen in de VS, het is uw recht om kopieën van die tests te krijgen van de arts of laboratorium die hen toegediend. Bij deze aanvraag, de medische faciliteit heeft 30 dagen de tijd om het papierwerk met u op.
 2. 2
  Herziening van informatie. Uw arts is verplicht om de lab resultaten uit te leggen aan u tijdens uw geplande overleg met hem of haar.

Tips

 • Immunologie: imm-je-nah-lah-jee
 • Hematologie: hee-muh-tah-lah-jee
 • Begrijp dat je niet bent opgeleid of opgeleid in het laboratorium geneeskunde of medische wetenschap.
 • Chemie: kim-ist-ree
 • Urineonderzoek: je-in-al-ih-sis
 • Immunohematologie: imm-you-no-hee-muh-tah-lah-jee
 • Realiseer je misschien niet de werkelijke resultaten in je hand. De arts zal vaak het melden van de resultaten aan u.
 • Fonetische Guide (Europese Engels):
 • Bel altijd met uw arts voor uw lab resultaten. De meeste laboratoria zijn niet toegestaan ​​om de resultaten te geven aan patiënten als gevolg van de privacy wet.
 • Voor een weergave van een voorbeeld lab verslag, ga naar
 • Endocrinologie: in-doe-crin-ah-lah-jee
 • Microbiologie resultaten zijn vaak lang en wandelen, met complexe en verwarrende termen. Het wordt sterk aanbevolen u deze met uw arts te bespreken als hij of zij kan "neer" de lange woorden en resultaten.
 • Bacteriologie: back-tear-ee-ah-lah-jee
 • Houd een logboek en het opsporen van de resultaten in de tijd.
 • http://i32.photobucket.com/albums/d11/BgJff/examplelabreport.jpg.
 • Soms laboratoriumtests een lange tijd om terug te komen. Tests voor bepaalde bacteriën kan vaak 6-8 weken terug.
 • Hier is een link naar de verschillende normale laboratoriumwaarden Lab-waarden. De "normale range" kan variëren van lab tot lab (te wijten aan methodologie en apparatuur verschillen), en ook van gebied tot gebied (verschillende bevolkingsgroepen lab waarden zullen variëren als gevolg van verschillen in leefstijl, voeding en andere factoren). Vanwege dit, wat wordt beschouwd als een normaal gevolg bereik in uw regio niet precies hetzelfde ergens anders.

Waarschuwingen

 • Dit artikel op geen enkele wijze van plan is of pretendeert om medisch advies te geven. Voor medisch advies, neem dan contact op met uw zorgverlener.
 • Gebruik nooit uw lab resultaten om jezelf te behandelen. Lab resultaten zijn slechts een onderdeel van een breed scala aan tools een arts gebruikt te diagnosticeren en te beheren ziekten of ziektebeelden. Proberen om problemen te lokaliseren met behulp van slechts lab resultaten is als het proberen om alle kamers van een huis te beschrijven wanneer je mag alleen de eetkamer te bezoeken. Ook een volledig medisch onderzoek, beelden (X-stralen, CT-scans, etc.), voorgeschiedenis van de patiënt en andere diagnostische tools helpen uw arts te diagnosticeren en behandelen van ziekten en aandoeningen.