Wkenl

Hoe je sinussen spoelen

Verkoudheden en allergieën veroorzaken slijm op te bouwen in de sinussen en de neusholte. Als het duurt meer dan een dag of twee, kan deze opbouw zijn erg ongemakkelijk. Neus-blowing is slechts tijdelijk effectief, en veel decongestiva slaperigheid en andere bijwerkingen. Spoelen van de sinussen vrij van slijm met behulp van een proces genaamd nasale irrigatie is een effectieve, chemische-vrij alternatief. Volg deze stappen om te leren hoe u uw sinussen spoelen en gemakkelijker te ademen gedurende enkele uren aan een stuk.

Stappen

Hoe je sinussen spoelen. Koop een nasaal irrigatie apparaat.
Hoe je sinussen spoelen. Koop een nasaal irrigatie apparaat.

Neti pot methode

 1. 1
  Koop een nasaal irrigatie apparaat. De meest gebruikte apparaat heet een neti pot. Neti potten hebben de vorm van langwerpige theepotten en zijn meestal gemaakt van keramiek, glas of metaal. Neti potten worden verkocht onder verschillende merknamen en zijn te koop bij de meeste reformwinkels en vele drogisterijen.
 2. 2
  Plaats ½ theelepel van niet-gejodeerd zout en ½ theelepel bakpoeder in een glas. Verhit een kopje water op het fornuis of in de magnetron totdat het warm is. Giet het warme water over het zout / bakpoeder mengsel en roer.
  • Als alternatief kunt u gebruik maken van 1 theelepel zout en laat het zuiveringszout.
  • Niet het water te verwarmen tot koken. Het moet zich comfortabel warm wanneer u een vinger duik in het glas om het te testen. Als het voelt te warm, laat het afkoelen voor een beetje.
 3. 3
  Verwijder het deksel van de bovenkant van de netipot (of andere irrigatie-inrichting) en giet de oplossing in. Plaats het deksel.
  • Sommige neti potten of andere irrigatie-apparaten hebben nog geen deksels. Deze zaak, vul het apparaat met de oplossing.
 4. 4
  Plaats de neti pot. Gebogen over een gootsteen, de stam van de gevulde neti pot in een van uw neusgaten.
 5. 5
  Kantel je hoofd naar de kant. De neti pot moeten worden verhoogd een beetje boven je hoofd aan de ene kant, met je lege neusgat gepositioneerd boven de gootsteen.
 6. 6
  Beginnen blozen. Tip de neti pot, zodat de oplossing stroomt door een neusgat, via uw sinussen, en de lege neusgat. Dit zal vreemd voelen op het eerste, maar je moet geen pijn voelen.
  • Als de oplossing voelt zich te warm, nu stoppen en laat het afkoelen voor een minuut voordat u het opnieuw probeert.
  • U mag de drang voelen om te hoesten op het eerste, maar probeer te ontspannen en het gevoel moet passeren.
  • Laat de oplossing stromen door je neusgaten gedurende ongeveer tien seconden, draai dan je hoofd rechtop.
 7. 7
  Herhaal aan de andere kant. Refill de neti pot met meer oplossing. Plaats jezelf in de gootsteen met je hoofd schuin naar de overkant deze tijd. Laat water door je tegenover neusgat gedurende tien seconden.
 8. 8
  Draai je hoofd rechtop. Blaas er voorzichtig door beide neusgaten aan de mate van congestie te controleren. Als uw neusholte is nog steeds verstopt, herhaal het proces, blozen oplossing door beide neusgaten voor elke tien seconden.

Nasale methode spuit

 1. 1
  Gebruik een nasale spuit of knijp fles naar de sinussen spoelen. Als u niet wilt een neti pot te kopen, kunt u een nasale spuit of knijpfles gebruiken in plaats daarvan.
 2. 2
  Meng dezelfde oplossing beschreven.
 3. 3
  Giet de oplossing in de spuit of knijpfles.
 4. 4
  Plaats jezelf in de gootsteen en zet de punt van de spuit of fles in een neusgat.
 5. 5
  Druk de spuit of blikje in het neusgat, spoelvloeistoffen ene neusgat naar de andere.
 6. 6
  Herhaal voor het andere neusgat.

Water kraan methode

 1. 1
  Gebruik water en een kraan. Het is mogelijk om je sinussen spoelen zonder speciale apparatuur. Plaats gewoon jezelf onder een kraan met warm water draait op een straaltje. Spoel uw neusholte aan de ene kant en herhaal aan de andere kant.

Tips

 • Spoel altijd je sinussen over een wastafel. De hoeveelheid slijm die uitgangen kan de neusholte onvoorspelbaar.
 • Natriumbicarbonaat of een klein beetje zuiveringszout worden vaak gebruikt om de oplossing van zout en water bufferen. Bij afwezigheid van zout, kan eenvoudig water worden gebruikt, maar het zout fungeert comfortabeler wordt het membraan van de neusholte maken.
 • Spoelen van de sinussen kunnen 1-4 maal per dag worden uitgevoerd. Als de problemen met congestie blijven bestaan ​​na de normale duur van een verkoudheid over is, echter, kunt u uw arts te raadplegen. Sinus spoelen behelst slechts een symptoom, geen ziekte.

Waarschuwingen

 • Gebruik geen gewone tafelzout voor de oplossing, omdat dit omvat vaak jodium. Kosjer of beitsen zout zijn veiliger alternatieven, aangezien zij over het algemeen geen stoffen die gevaarlijk zijn voor de neusholte bevatten.
 • Hoewel duwen vloeistof door de neusholte is over het algemeen veilig voor kinderen en volwassenen, spoelvloeistoffen met een baby kan gevaarlijk zijn. Controleer altijd met een arts voordat u een neti pot of ander apparaat met een klein kind.
 • Zorg ervoor dat u alleen schoon water gebruiken. Verontreinigingen in leidingwater kan gevaarlijk zijn voor de neusholte zijn. Als u twijfelt over de gezondheid van uw leidingwater, kook ze gedurende een langere periode van tijd om onzuiverheden te verwijderen.

Dingen die je nodig hebt

 • Niet-gejodeerd zout
 • Zuiveringszout
 • Warm water
 • Glas
 • neti pot, nasale spuit, of knijpfles